Jönköpings kommun

Besök oss

Tänk så många fåglar det finns! På Fågelmuseet får du se både populära arter, men också fåglar som inte längre håller till i Sverige och bara passerar oss ibland.

Öppettider

Museet är öppet 1 maj- 31 augusti.

Dagligen kl.11.00–17.00.

Fri entré för samtliga besökare.

Samlingen består av både fåglar och ägg. De flesta fåglar är monterade från slutet av 1800-talet och fram till år 1910. Här visas gäss, änder, kråkfåglar, rovfåglar och småfåglar. Men även svenska häckfåglar som bara passerar oss då och då. I museet finns även ett mindre utbud med souvenirer, här finns bland annat fågelböcker, vykort och brickor. 


Hitta hit

Ni hittar oss på adressen: Jönköpings Stadspark Skjutsarebacke, 553 13 Jönköping.

Från Jönköpings järnvägsstation är det 20 minuters gångväg västerut till Fågelmuseet och Jönköpings stadspark.

Bil: Väster om stadens centrum. Kör Järnvägsgatan mot Bankeryd, vänster vid trafikljus med skylt Stadsparken. Halvvägs upp i backen, sväng vänster in i parken.

Buss: Linje 2 mot Dalvik, Hållplats stadsparken.

Jönköpings Stadspark

Redan 1896 beslutade stadens fullmäktigeförsamling att upplåta ett jordområde på höjden ovanför staden och sedan dess har Stadsparken varit till glädje för många. Tanken var att parken skulle ge stadens invånare, främst arbetare på fabrikerna och i verkstäderna, en möjlighet att njuta av naturen och andas frisk luft. Inne i staden låg röken tät från fabrikernas skorstenar och Stadsparken blev snabbt ett populärt utflyktsmål.

Stadparken har under årens lopp förändrats men är fortfarande en naturpark som lockar många besökare. En del av Stadsparken utgörs av ett arboretum. I studiesyfte planterade man olika träd och buskar vars namn och härkomst angavs på skyltar som till stor del fortfarande finns kvar.

Tio stigar slingrar sig genom parken, alla namngivna efter uppmärksammade kvinnor med anknytning till Småland. Stigarna är bland annat döpta efter Astrid Lindgren, konstnärinnan Vera Nilsson och Ulla Stenberg, en av Sveriges första kvinnliga egenföretagare och grundare till Stenbergska väveriet.

En samling äldre hus av olika karaktär har flyttats till parken och bildar ett friluftsmuseum. Du hittar också en av Jönköpings största lekplats i parken, grillplatser, restaurang och på Stadsparksvallen ”Vallen” spelar hemmalaget Jönköpings Södra IF, J-Södra, fotboll.