Jönköpings kommun

Besök oss

Öppettider 2024

Maj: Öppet för bokade visningar

Juni-Augusti: Torsdag - Söndag kl. 10.00-17.00

Midsommar stängt

September: Öppet för bokade visningar

Oktober-April: Stängt

Fri entré för samtliga besökare.

Våra samlingar består av både fåglar och ägg. De flesta fåglar är monterade från slutet av 1800-talet och fram till år 1910. Här kan du se gäss, änder, kråkfåglar, rovfåglar och småfåglar.

Hitta hit

Vi finns i Jönköpings Stadspark, i Skjutsarebacken. Cirka 20 minuters promenad från Jönköpings Järnvägsstation.

Kommer du med bil kör du västerut, på Järnvägsgatan mot Bankeryd och tgar sedan vänster vid trafikljus med skylt Stadsparken. Halvvägs upp i backen svänger du vänster in i parken.

Vill du åka buss från Juneporten tar du Linje 2 (gul) mot Dalvik och går av vid hållplats stadsparken.

Jönköpings Stadspark

Stadsparkens har anor från 1896 då Jönköpings fullmäktigeförsamling beslöt att att upplåta ett jordområde på höjderna ovan staden. På den tiden låg röken tät från fabrikernas skorstenar och parken blev snabbt ett populärt utflyktsmål för fabriks- och verkstadsarbetare som fick njuta av naturen och andas frisk luft.

Parkens arboretum
En gång i tiden planterades olika träd och buskar vars namn och härkomst angavs på skyltar som till stor del fortfarande finns kvar.

Historiska stigar
Tio stigar slingrar sig genom parken, alla namngivna efter uppmärksammade kvinnor med anknytning till Småland. Astrid Lindgren, konstnärinnan Vera Nilsson och Ulla Stenberg, en av Sveriges första kvinnliga egenföretagare och grundare till Stenbergska väveriet, har alla egna stigar.

Friluftsmuseum
En samling äldre hus av olika karaktär har flyttats till parken och bildar ett friluftsmuseum som rymmer en liten del av vår lokala kulturhistoria.

Lekplats och idrottsarena
I Stadsparken finns även Jönköpings största lekplats, grillplatser, restaurang och hemmarenan, Stadsparksvallen, för fotbollslaget Jönköpings Södra IF.